Select Page

Kölnski kardinal Rainer Marija Wölki ni dobrodošel na slovesnosti birme v katoliški župnijiKardinal Reiner Maria Woelki sv. Marjete v Düsseldorfu. Verniki in vernice so mu odrekli dobrodošlico.

V odprtem pismu ga župljani “nujno” prosijo, naj udeležbo na birmi v začetku junija prepusti svojemu zastopniku. Med 140 podpisniki pisma je tudi nekdanja županja Düsseldorfa in poslanka FDP v Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann. O pismu je v nedeljo prvi poročal časnik “Rheinische Post”.

Zakrament birme lahko podeli samo nekdo, “ki je v svojem poslanstvu in v svojih dejanjih verodostojen kot kristjan”. »Žal za nas niste več verodostojni, ” pišejo podpisniki. »Praznovanja birme ne bi smeli uporabljati za iskanje izgubljenega stika z bazo “- in obratno, tudi ne za protestne akcije.

V pismu še piše, da so vodstvo in člani župnije predhodno prosili kardinala, naj se vzdrži birmovanja. “Vendar ta vztraja pri svoji nameri. Čutimo, da nas znova ne spoštuje. Poleg tega je v četrtek ta teden predviden pogovor med kardinalom in člani župnijskega sveta ter drugimi predstavniki župnije. Odprt dialog si predstavljamo drugače.”

Podpisniki Wölkiju očitajo, da je pri obravnavanju spolnih zlorab »na vse gledal zgolj s pravnega vidika”. »To ni dovolj«, pravijo in v nadaljevanju zapišejo: “Potrebujemo tudi sistemsko, moralno in teološko presojo. Iz tega morajo slediti posledice.” Ni bilo mogoče prepoznati, da se je Wölki zavedal te odgovornosti. Mnogi predani ljudje so “zelo resno” razmišljali o tem, da bi zapustili Cerkev: “Izgubili smo zaupanje, da lahko z vami upamo na nov začetek.”

Zakaj je kardinal nezaželen

V ozadju nenavadnega dogodka je obravnava primerov spolnih zlorab s strani duhovščine in Wölkijeva vloga pri tem. Kölnska nadškofija je že mesece v redišču pozornosti zaradi spolnih zlorab. Gre za imenovanje odgovornih, ki so ščitili storilce in prikrivali zločine. Wölki ni dovolil objave prvega poročila o preiskavi, ker je menil, da je pomanjkljivo. V poročilu, objavljenem marca, odvetniki pisarne izvedenca za kazensko pravo Björna Gerckeja razkrivajo stranpota visokih uradnikov nadškofije pri obravnavi primerov zlorab. Gerckejevo poročilo izpostavlja tudi Woelkija samega.

Dva duhovnika, zoper katera so bile nedavno podane obtožbe, sta bila dejavna v prizadeti župniji v Düsseldorfu. Duhovnik D. je bil tam prej kaplan, Wölki pa ga je leta 2017 imenoval za prodekana mesta Düsseldorf, kljub obtožbam o spolnem nasilju. Zaradi obtožb je bil duhovnik D. kasneje odpuščen. Zdaj pokojni duhovnik O. je obtožen hudih zlorab otrok. Wölkiju so očitali, da se je ob prevzemu mesta nadškofa leta 2015 seznanil s primerom, vendar po kanonskem pravu ni izvedel predhodne preiskave ali poročal v Rim. Kardinal je svoje neukrepanje utemeljil  z dejstvom, da je bil tedanji župnik v stanju napredujoče demence in zato nesposoben za zaslišanje.

Viri:
Špansko: https://www.religiondigital.org/mundo/Woelki-declarado-persona-parroquia-Dusseldorf_0_2343665622.html
Nemško: https://rp-online.de/nrw/staedte/duesseldorf/duesseldorf-kardinal-woelki-von-kirchengemeinde-ausgeladen_aid-58366911