Select Page

Minula dva tedna sta bila za našo iniciativo zelo delovna, saj je bil odziv žrtev spolnih zlorab izredno velik. Na tem mestu se zahvaljujemo tako medijem kot javnosti za izkazano pripravljenost, da se skupaj kot družba soočimo s to problematiko. Veliko priznanje gre žrtvam spolnih zlorab, ki so že zbrale pogum in podale prijavo ter stopile v stik z Iniciativo Dovolj je.

Cilj Iniciative Dovolj je je prisluhniti žrtvam spolnih zlorab, jim stati ob strani, se v odnosu do spolnih zlorab držati “ničelne tolerance ” in pomagati Cerkvi na Slovenskem, da se ta gnusoba počisti. Iniciativa Dovolj je se ne ukvarja le z mladoletnimi žrtvami spolnih zlorab s strani predstavnikov Cerkve, ampak tudi odraslimi, ko je šlo za zlorabo moči, položaja… Spolna zloraba je namreč vsako neverbalno, verbalno ali fizično dejanje, s katerim se z namenom spolne potešitve krši dostojanstvo in prekorači meje druge osebe katere koli starosti ali spola.

Za 5 žrtev pripravljamo dokumentacijo za prijavo

Naše ugotovitve, da je zlorab več kot le 1 ali 2 na leto, kot pravi uradna statistika Cerkve na Slovenskem, so se izkazale za točne. V prvih petih dneh smo prejeli 5 prijav žrtev, do danes pa 8. Od tega je bila samo ena prijava anonimna in samo v tem primeru žrtev še ni vzpostavila osebnega stika z nami. Prav tako samo v enem primeru žrtev ne želi sprožiti civilnih in kazenskih postopkov. Vsi ostali to želijo, saj pričakujejo, da bodo storilcem onemogočene nadaljnje zlorabe.

Na tem mestu želimo opogumiti vse žrtve, ki še oklevajo, naj se oglasijo in podajo prijavo na elektronski naslov prijava@dovolj.je. S 5 žrtvami smo v tem času opravili enega ali več razgovorov in zbrali vso potrebno dokumentacijo za prijave. Z eno žrtvijo pa se v tem trenutku še dogovarjamo za pogovor.

Med prijavami so tudi takšne, ki so že bile v cerkvenih postopkih. Vendar pa so bile v teh primerih po več let trajajočih postopkih pogosto razočarane, saj so dobile občutek, da je cerkveni postopek namenjen predvsem zaščiti storilca, ne pa žrtve. Zato bomo v soglasju z žrtvami organom pregona predlagali tudi začetek kazenskih postopkov pred državnimi sodišči.

Predstojnik ene od redovne skupnosti je zavrnil sestanek z nami, na katerem smo mu nameravali predstaviti prijave, ki smo jih dobili zoper enega od članov te skupnosti. Bomo pa v kratkem zaradi prijav, ki smo jih dobili zoper klerike iz njegove škofije, obiskali enega od slovenskih škofov.

Na Iniciativo Dovolj je smo prav tako prejeli dopis Generalne policijske uprave, ki se želi z nami sestati zaradi naznanitve sumov kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. V prihodnjih tednih se bomo z njimi tudi sestali.

Delo Iniciative Dovolj je torej poteka dobro, čeprav se je izkazalo, da je primerov spolnih zlorab celo več, kot smo sprva predvidevali. Javnost vabimo, da sproti spremlja naše delo preko spletne strani www.dovolj.je. Vse žrtve pa še enkrat spodbujamo, da stopite v stik z nami preko elektronskega naslova prijava@dovolj.je.

Ljubljana 7. marec 2019