Select Page

Rim, 17. februar 2023.
Neodvisna komisija za preiskavo spolnih zlorab otrok v katoliški Cerkvi na Portugalskem je ta teden objavila svoje končno poročilo. Neodvisna komisija, ki jo je novembra 2021 ustanovila Portugalska škofovska konferenca, je izvedla študijo o spolnih zlorabah otrok in mladostnikov v katoliški Cerkvi na Portugalskem med letoma 1950 in 2022. Njene ugotovitve kažejo na ocenjeno število 4815 žrtev spolnih zlorab v zadnjih 70 letih.

Kardinal Sean O’Malley OFM Cap., predsednik Papeške komisije za zaščito mladoletnih je dejal:
»Pridružujem se Cerkvi na Portugalskem v zahvali neodvisni komisiji za njeno pomembno delo, ki kaže na nujno potrebo po boju proti vsemu, kar spodbuja molk tistih, ki so bili prizadeti zaradi zlorabe, ter molk, ki ovira učinkovito preprečevanje in delovanje pravice. Cerkev na Portugalskem je z delom neodvisne komisije naredila pomembne korake k reševanju tega vprašanja.

Skrbeti bi morali najprej in predvsem za žrtve, katerih pravica do pravice in ustrezne oskrbe mora biti skupna prednostna naloga. V imenu Papeške komisije za zaščito mladoletnih se zahvaljujem moškim in ženskam, ki so dali glas desetletjem molka in utrli pot novemu trenutku v naši Cerkvi in ​​družbi. Pridružujem se obžalovanju vseh prizadetih zaradi takšne kršitve človekovega dostojanstva in pozivam vse, ki so že doživeli podobna kazniva dejanja, da jih brez oklevanja prijavijo pristojnim organom.

Delo Papeške komisije, ki jo je pred kratkim prenovil papež Frančišek, je namenjeno krepitvi zavezanosti Cerkve žrtvam in preživelim v njihovem iskanju pravice in navsezadnje iskanju ozdravitve. Če zagotovimo, da se po vsej Cerkvi izvajajo trdne politike in da lahko preverimo dobro prakso in ustrezne kodekse ravnanja za vsakega škofa, duhovnika, redovnika, redovnico, ali kateheta, bomo zagotovili varnejše okolje za otroke in bolj verodostojno pričevanje evangelija.

Predani moramo biti odločnemu zagovarjanju pravic žrtev in preživelih zlorab ter izobraževanju o preprečevanju zlorab, preglednosti, odgovornosti in ničelni toleranci v naši Cerkvi.

Papeška komisija za zaščito mladoletnih se veseli pomoči Cerkvi na Portugalskem, ko razmišlja o priporočilih v končnem poročilu.«