Select Page

“Prvič v zgodovini je papež Frančišek varstvo in zaščito mladoletnikov postavil za temeljni del strukture vodstva katoliške Cerkve: Rimske kurije.” Tako je v izjavi dejal kardinal Seán Patrick O’Malley, bostonski nadškof in predsednik Papeške komisije za zaščito mladoletnikov, ki je komentiral današnjo razglasitev apostolske konstitucije PRAEDICATE EVANGELIUM o Rimski kuriji in njenem služenju Cerkvi in svetu.

78. člen Konstitucije namreč določa, da v okviru Dikasterija za nauk vere »dobi mesto Papeška komisija za varstvo mladoletnikov, katere naloga je svetovati papežu ter predlagati najustreznejše pobude za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb«.

Kardinal O’Malley je dejal: “Tesnejša povezava Komisije z delom novega Dikasterija za nauk vere je pomemben korak pri krepitvi vloge in mandata Komisije, kar lahko vodi le do močnejše kulture varovanja človekovega dostojanstva tako znotraj rimske kurije kot celotne Cerkve.

»Z ohranjanjem statusa ločenega organa v Dikasteriju, z neposrednim dostopom do papeža ter z lastnim vodstvom in osebjem,« je sklenil kardinal, bo »prenovljena in ponovno potrjena Papeška komisija igrala vse pomembnejšo vlogo pri zagotavljanju dejstva, da je Cerkev varno mesto za otroke in ranljive ljudi.”

https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2022-03/apostolic-constitution-child-protection-cardinal-omalley.html