Select Page

naslovljeno na:

SLOVENSKA ŠKOFOVSKA KONFERENCA

Andrej Saje, predsednik

Peter Štumpf, podpredsednik

Maksimilijan Matjaž, član stalnega sveta

Mojca Šimenc, generalna tajnica

28. 4. 2023

Zadeva: Odziv na izjavo »Odziv SŠK na papeževo srečanje s slovenskimi žrtvami spolnih zlorab«

Žrtve – preživeli spolnih zlorab v katoliški Cerkvi, njihovi svojci, združeni v Zavodu Dovolj.je ter strokovni sodelavci, se odzivamo na izjavo Slovenske škofovske konference: https://katoliska-cerkev.si/odziv-ssk-na-papezevo-srecanje-s-slovenskimi-zrtvami-spolnih-zlorab (objavljeno 28. aprila 2023).

Izjavo ocenjujemo kot žalitev v odnosu do žrtev – preživelih spolne zlorabe s strani klerikov v Sloveniji. Izjava je sprenevedava do tistih, ki smo v zadnjih letih bili soočeni z neprimernimi, nedostojnimi in nedopustnimi odzivi ter delovanjem slovenskih škofov, kot tudi zavajajoča za javnost.

Ponovno od vas terjamo etičnost v odnosu do žrtev, transparentnost delovanja, pravičnost v odločitvah.

Ponovno poudarjamo, da bo zgolj verodostojnost reševanja primerov storjenih spolnih zlorab imela moč za postavitev temelja preventivnega delovanja.

V izjavi izpostavljeno srečanje vodstva Slovenske škofovske konference s  papežem v ponedeljek, 13. junija 2022, kot enačaj tokratnega papeževega srečanja z žrtvami spolnih zlorab, pa je svojevrstna majhnost.

Od Slovenske škofovske konference terjamo opravičilo za objavljeno izjavo, obenem pa pozivamo in prosimo škofe, da resnično pričnete delovati, da bodo, kot ste v izjavi opisali držo papeža Frančiška: »/…/ žrtve vedno na prvem mestu /…/«.

Zavod Dovolj.je

v njegovem imenu,

Janez Cerar, koordinator