Select Page

VOŠČILO

Zgodilo se je v nedeljo, 19. junija 1977. »Pred prepevanjem smo šli iz cerkve. Bil je zelo vroč dan in nadškofa Romera, ki je bil ogrnjen v rdečo bogoslužno obleko, je oblival pot. V rokah je držal monštranco. Pred njim je hodila velika množica. Med pesmijo in molitvijo smo se napotili k osrednjemu trgu. Poleg cerkve je bilo poslopje občine in pred njim polno vojakov, ki so nas opazovali. Ko smo se jim približali, je nekaj vojakov stopilo na sredo ulice in v nas naperilo orožje. Pridružili so se jim še ostali. Izzivalno so razširili noge, obute v ogromne vojaške škornje in napravili neprehoden zid. Tisti, ki so bili na čelu procesije so se razbežali, prav tako tisti zadaj. Procesija se je ustavila. Gledali smo drug drugega: mi in njihove puške. Ko se nihče več ni premikal, smo pogled uprli v nadškofa Romera, ki je hodil zadnji. Dvignil je monštranco in na ves glas, da bi ga vsi slišali, zaklical: »naprej!« Počasi smo se, korak za korakom, približevali vojakom, oni pa so se prav tako počasi umikali nazaj. Orožje so usmerili v tla in nas spustili naprej. (Teolog Jon Sobrino, v knjigi: Alberto Vitali, Óscar Romero, San Pablo, Madrid 2012, str. 167).

Sveti Óscar Romero je zavetnik Zavoda Dovolj je.

Razmišljam o dogodku, kakor ga je opisal Jon Sobrino.

Tu so ljudje, verniki, ki so se zbrali ob svojem pastirju, nadškofu. Óscar Romero v središče ni postavil sebe, ampak Jezusa. Ker je Jezusu ostal zvest in mu sledil, je nagovarjal s svojo prepričljivostjo in verodostojnostjo.

Tu je sistem diktature, ki uničuje človekovo dostojanstvo. A ta sistem se zruši, ker temelji na argumentu moči in nasilju.

Ob prazniku Jezusovega rojstva in vstopu v novo letu vsem, ki ste šli skozi temno noč zlorab kličem: »naprej!«; naprej v jutro celjenja ran in notranje svobode; naprej v trdno prepričanje, da se bo sistem prikrivanja in brezbrižnosti sesul sam vase.

Izrekam hvaležnost sodelavkam in sodelavcem Zavoda Dovolj je, vsem dobrotnikom in podpornikom, ter vsem srčnim ljudem, s katerimi se srečujemo na plemenitem polju človekovega dostojanstva.

Vsem voščim blagoslovljen Božič ter leto 2023, polno notranje svobode!

Janez Cerar, koordinator Zavoda Dovolj je