Select Page

PRVI DAN – 14. marca 2023

Na vabilo Inštituta za Antropologijo (Papeška univerza Gregoriana) ter CEPROME (center za zaščito mladoletnih, Južna Amerika) sem navzoč na 2. južnameriškem kongresu o preprečevanju zlorab.

Za uvod v kongres so organizatorji pripravili srečanje prve, druge in tretje generacije diplome iz zaščite človekovega dostojanstva v španskem jeziku. Razveselil sem se srečanja s sošolkami.

Sledilo je odprtje kongresa. V uvodu smo prejeli razlago, kaj je namen kongresa: za urejanje, sporočanje in obveščanje kot ključih učinkovitega urejanja postopka v primerih spolnih zlorab. Gre za odgovornost, prosojnost in dajanje odgovora.

Navzoči na kongresu prihajamo iz naslednjih dežel:

Južna Amerika:

Argentina, Brazilija, Bolivija, Čile, Dominikanska republika, Ekvador, Guatemala, Honduras, Kolumbija, Kostarika, Mehika, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, Portoriko, Salvador, Urugvaj in Venezuela;

ter Evropa:

Italija, Nemčija, Španija in Slovenija.

V uvodu so nas nagovorili: dr. Daniel Portillo Treviso, duhovnik, direktor CEPROME (Mehika); Francisco Javier Pistilli Scorzara, škof škofije Encarnación (Paragvaj)  in veliki kancler Katoliške univerze, kardinal Seán O’Malley, nadškof nadškofije Boston (ZDA) predsednik Papeške komisije za zaščito mladoletnih ter kardinal Adalberto Martinez Flores, nadškof nadškofije Asunción (Paragvaj).

Skozi dan smo prisluhnili trem vsebinsko bogatim razmišljanjem.

Prvega je podal kardinal O’Malley; o »institucionalnem odgovoru Cerkve žrtvam spolnih zlorab«. Drugega je predstavil Daniel Portillo Treviso: »Kaj se pričakuje od Cerkve glede krize spolnih zlorab«. Sklepnega je preko spleta razkril Charles Scicluna, nadškof nadškofije Malta, izvedenec v cerkvenem pravu, poznan tudi po preiskavi zlorab v katoliški Cerkvi v Čilu (2018).

Sledila je predstavitev podpisa sodelovanja med CEPROME in Zavodom DOVOLJ JE – kot potrditve izjemnega pomena sodelovanja tako med posamezniki, ki delujejo v prid preventive kot tudi med ustanovami in organizacijami.

Delovno popoldne smo sklenili z delavnicami.

Zvečer smo se napotili v mestno gledališče, kjer smo v dar prejeli čudovito plesno prestavo o svetem Frančišku in hvalnici stvarstvu.