Select Page

TRETJI DAN – 16. marca 2023

Na vabilo Inštituta za Antropologijo (Papeška univerza Gregoriana) ter CEPROME (center za zaščito mladoletnih, Južna Amerika) sem navzoč na 2. južnameriškem kongresu o preprečevanju zlorab.

Uvodno predavanje tretjega dne kongresa je imel Jordi Bertomeu i Farnós, uradnik Dikasterija za nauk vere v Vatikanu. Jordi je duhovnik in kanonski pravnik. Posveča se najtežjim primerom zlorab v katoliški Cerkvi. Naslov njegovega predavanja je bilo: »Naznanitev kaznivega dejanja in delo škofijskih komisij za preiskavo zlorab«. Izpostavljen je bil izziv spolnih zlorab, saj postavljajo pod vprašaj celotno pastoralno delo neke škofije. Iz tega se rojeva potreba po usklajenem pastoralnem delu. Pravičnost in preventiva sta zagotovilo varne in zdrave Cerkve.

Naslednje predavanje je bilo namenjeno profesionalnemu pristopu pri reševanju spolnih zlorab. Spregovoril je Yago de la Cierva, profesor na Papeški univerzi Svetega Križa. Podal je temelje prosojne komunikacije z žrtvami, skupnostjo in sredstvi družbenega obveščanja.

Popoldne je sledilo nadaljevanje predavanja Jordija Bertomeu i Farnósa o zlorabi kot o toksičnem asimetričnem odnosu. Sledil je dialog z udeleženci kongresa; med pogovorom je bila na poseben način izpostavljena tematika odraslih ranljivih v Cerkvi.

Delovno dopoldne smo sklenili s pričevanjem zakoncev iz Mehike: staršev mladoletne žrtve spolne zlorabe s strani duhovnika; isti duhovnik je zlorabil tudi žrtvinega očeta. Pretresljivo pričevanje je znova izpostavilo dejstvo, da se zlorabe in prikrivanje dogajajo tudi danes; in da je prikrivanje in zanikanje za žrtve mnogokrat težje od same zlorabe.

Prejeli smo obvestilo, da bo kraj naslednjega, tretjega, južnoameriškega kongresa o preprečevanju zlorab v Panami.

Zelo sem se razveselil srečanja s člani Vincencijanske družine; bili smo si edini v mislih, da je delo s preživelimi spolnih zlorab temeljno poslanstvo vseh, ki sledimo zgledu svetega Vincencija Pavelskega.

Dan smo sklenili s koncertom v stolnici. Prisluhnili smo narodnemu simfoničnemu orkestru. Sledilo je poslovilno srečanje v prostorih Katoliške univerze.

Poročila iz mesta Asunción pripravil Janez Cerar, koordinator Zavoda DOVOLJ JE