Select Page

DRUGI DAN – 15. marca 2023

Na vabilo Inštituta za Antropologijo (Papeška univerza Gregoriana) ter CEPROME (center za zaščito mladoletnih, Južna Amerika) sem navzoč na 2. južnameriškem kongresu o preprečevanju zlorab.

Uvodno predavanje drugega dne kongresa je imel Hans Zollner, direktor Inštituta za antropolijo Papeške univerze Gregoriana. Pater Zollner velja za vodilnega strokovnjaka za preventivo v katoliški Cerkvi. Naslov izjemno jasnovidnega predavanja je bilo: Katoliška Cerkev in spolne zlorabe mladoletnih in odraslih ranljivih – izkušnje iz preteklosti za boljšo prihodnost. Nagovorilo me je sklepno Zollnerjevo vprašanje: »Kje je med nami mesto za preživele spolnih zlorab?«

Naslednje predavanje je bilo predstavitev poslanstva Papeške komisije za zaščito mladoletnih ter programa Memorare, kateremu se bo kmalu pridružil tudi Zavod DOVOLJ JE. Predavatelji so bili: kardinal Seán P. O’Malley, Andrew Small in Irma Patricia Espinosa Hernández (predsednik, tajnik in članica Papeške komisije za zaščito mladoletnih).

Delovno dopoldne smo sklenili s predavanjem Ilve Myriam Hoyos Castañeda, pravnice, predsednice Sveta za zaščito mladoletnih in odraslih ranljivih Škofovske konference Kolumbije ter članice CEPROME. Vsebinsko bogato predavanje je bilo predstavitev obveze obveščanja – Cerkev pred mednarodnim sistemom človekovih pravic.

Popoldanski program so sestavljali: predavanje Marie Inés Franck iz Argentine (tajnica CEPROME) o pomembnosti preventive, kjer ni mesta za improvizacijo; molitev za žrtve spolnih zlorab v katoliški Cerkvi; ter nato delo po delavnicah.

Dan smo sklenili s sveto mašo v stolnici. Vodil jo je kardinal Seán P. O’Malley, skupaj z gostiteljem, kardinalom Adalbertom Martínez Flores. Z njima smo bili vsi udeleženci kongresa.