Select Page

Pravila na mailing listah (dopisnih seznamih) Dovolj.je

Na mailing listah Dovolj.je za vse sodelujoče veljajo naslednja pravila. Ko se včlanite na listo, soglašate s pravili in se zavezujete, da jih boste spoštovali. Če ne soglašate, se lahko kadarkoli odjavite sami ali to za vas naredi moderator. Ta pravila niso trda in hitra pot, po kateri bi izključevali ljudi z list. To ni njihov namen. Pravila zgolj označujejo robove polja sprejemljivega. Če se bomo vsi držali znotraj tega polja, bodo mailing liste varen prostor za vse.
Pravila se bodo v prihodnosti lahko dopolnjevala glede na nove okoliščine in izzive. O vseh dopolnitvah boste obveščeni na listah.
1. Bodite prijazni. Nasilje je nesprejemljivo.
Najprej imejte v mislih zlato pravilo: “Ne piši drugemu, česar ne želiš, da bi drugi pisali tebi.” Vendar pa nismo vsi enaki. Nekateri se razživijo šele, ko debata postane intenzivna, sočna in malce groba, drugi so takrat že močno prizadeti. Zato velja dodatno pravilo: “Nasilen si, ko se ti okolica umika.” In za nasilje na mailing listah Dovolj.je ni prostora.
Na mailing listah smo vsi enakopravni. Zato pridiganje ali soljenje pameti drugim ni zaželena praksa. Ne popravljajte drugih – učite se od njih in dajte jim možnost, da se oni učijo od vas.
2. Bodite jasni, jedrnati in natančni.
Pogovori, ki niso jasni, jedrnati in natančni se prej ali slej končajo na vedno isti temi. Ta je odvisna od posameznika, ki prevlada v pogovoru. Takšni pogovori ne pripeljejo nikamor, ne odpirajo novih obzorij, ne prinašajo novih spoznanj, ne utrjujejo vezi. Takšni pogovori so brezplodni, ponavadi namenjeni promociji posameznika in ne gradnji skupnosti. Če se le da, objavljajte kratka sporočila.
Če želite, da vašo e-pošto odpre in prebere več ljudi, napišite bistvo sporočila v prvem stavku. Lahko tudi v polju Zadeva (naslov pogovora), če začenjate nov pogovor.
Če ne bomo jasni, jedrnati in natančni bomo v vseh pogovorih govorili o vsem in povedali zelo malo. Vse manj bomo brali, kar pišemo in smisel obstoja mailing list bo vse bolj prazen.
3. Držite se teme pogovora ali pa odprite novega.
Pogovori na mailing listah imajo naslove. To je Zadeva v e-pošti. Imejte te naslove za vodilo pri pisanju. Če je naslov “Zelenjava”, potem razprava o “škodljivosti/zdravju mesa” ne spada v to temo. Odprite novo.
Če odgovarjate na neko sporočilo in pišete o temi v naslovu, ne spreminjajte zadeve (naslova) e-pošte. S tem boste začeli novo temo, vsem otežili spremljanje pogovora in dejansko začetniku prejšnje teme ugrabili temo.
4. Če se le da, pišite v prvi osebi.
“Jaz mislim tako”, “Jaz tako doživljam”, “Jaz tako vidim”…
5. V interesu vseh vseh je, da se vse izmenjave mnenj v pogovorih na listi opravi na listi.
Nezaželeno je, da se pogovor začne na listi, potem se preseli na telefon ali klepet ob kavi, potem pa zaključi spet na listi. Ostali bodo zmedeni in počutili se bodo izključene.
V primeru kršitve pravil bo moderator kršitelja najprej opomnil zasebno po e-pošti. Če se bodo kršitve nadaljevale, ga bo opomnil javno na mailing listi. Če tudi to ne bo prineslo izboljšanja, bo kršitelj izključen z mailing liste.
Poslušaj, preden odgovarjaš.
Razmišljaj, preden govoriš.
Čakaj, preden kritiziraš.
Poskušaj, preden odnehaš.
        William Arthur Ward